Table of Contents
Uiteraard mag dat niet te lang duren én zal de aannemer eventuele schade die daaruit voortvloeit moeten betalen. De aannemer kan zich trouwens niet verweren met de stelling dat hij verkeerde materialen of hulpmiddelen heeft gebruikt. Dat kan anders zijn indien die materialen of hulpmiddelen niet van de aannemer, maar van de opdrachtgever zijn.
Verjaring vordering uit aannemingsovereenkomst Een dergelijke vordering als in de paragraaf hiervoor, verjaart in beginsel twee jaar nadat de opdrachtgever heeft geprotesteerd. Andere aanvangsmomenten kunnen mogelijk zijn. In elk geval verjaart de vordering tegen de aannemer na tien jaar (twintig jaar bij bouwwerken) na oplevering. Uiteraard kan stuiting van de verjaring daar verandering in brengen.
Vaak gaat de aannemingsovereenkomst echter, of het bouwen van een huis of een aanbouw door een professionele aannemer voor een particuliere opdrachtgever. Daar heeft de wetgever speciale regels voor gemaakt. Zo moet een dergelijke overeenkomst schriftelijk worden aangegaan en kan deze niet, zoals normaal wel kan, als mondelinge overeenkomst tot stand komen.
De opdrachtgever hoeft niet vooruit te betalen en hoeft pas betalingen te doen naar rato de bouw gevorderd is. Dat is natuurlijk niet handig voor de aannemer, want die weet niet zeker of hij wel zijn geld krijgt. Daarom kan worden afgesproken dat maximaal 10% van het totale bedrag bij een notaris in depot wordt gestort.
Let op: er is dan geen sprake van opschorting, maar van een zelfstandige bevoegdheid (Appartement Bouwen? Laat Uw Appartement Bouwen Door - bouwbedrijven). Is er na drie maanden geen gebruik gemaakt van het recht van opschorting, dan wordt het bedrag vrijgegeven. Afwijking van bovenstaande regels Het is altijd van belang om goed in de aannemingsovereenkomst te kijken wat er is afgesproken in een bepaald geval.
Er mag niet worden afgeweken van de regels in de paragraaf hiervoor, tenzij die afwijking ten nadele van de aannemer is. Afwijken ten nadele van de opdrachtgever is dus niet toegestaan. Aannemingsovereenkomst – Conclusie In dit artikel hebben we de aannemingsovereenkomst tussen opdrachtgever en aannemer besproken. De aannemingsovereenkomst is een bijzondere overeenkomst, want er staan een aantal specifieke regels voor in de wet - Wat Kost Eenbouwaannemer? - bouwbedrijven.
Die moet worden bezien in het licht van het veel bredere overeenkomsten- en vermogensrecht. Gezien het feit dat de materie rondom de aannemingsovereenkomst niet gemakkelijk is, is het bij vragen of conflicten meestal raadzaam om een jurist in te schakelen.
More from Bouwen en verbouwen, Huis bouwen
Table of Contents
Latest Posts
Houten Tuinhuis Met Veranda
Hartman Tuinstoelen Sophie
Tuinhuisje Met Veranda
All Categories
Navigation
Latest Posts
Houten Tuinhuis Met Veranda
Hartman Tuinstoelen Sophie
Tuinhuisje Met Veranda